Kanskje går du med en drøm om å skrive en familiehistorie, om det så er om livet til din bestefar eller en hel slektsbok? Kanskje du liker best å forske på slekten, men nå begynner familien å mase om at de ønsker en slektsbok? Jeg tror alle vi som holder på med slekten har en eller annen form for drøm/ønske om å gjøre noe mer ut av det. Derfor har jeg de neste 10 dagene tenkt å legge ut hvilke 10 steg som er smarte å ta for å gjennomføre et slikt projsket. Til slutt vil jeg legge alle 10 stegene i et eget blogginnleggene slik at alle tipsene kan skrives ut samlet.
7 grunner til skrive din familie-/slektshistorie
Med god planlegging og en del avgjørelser i forkant kan dine drømmer/ønsker bli en realitet. Her kommer steg 1:
Steg 1 – Velg formatet for din familiehistorie
Hvordan ser du for deg at ditt familiehistorieprosjekt skal være? Et liten hefte som du har kopiert opp og bare deler med familiemedlemmer eller et stort prosjekt med innbundet bok som kan være en referanse for andre slektsforskere? Eller kanskje et nyhetsbrev for familien, en kokebok eller nettside er mer realistisk i forhold til tidsklemma og andre forpliktelser du har. Det er kanskje på tide til å være ærlig mot deg selv hvilken type familiehistorie som møter best forventinger og ditt tidsskjema. Ellers så vil du ha et halvferdig produkt som ligger og gnager på samvittigheten din i årene som kommer (noen som kjenner seg igjen?).
Legg til grunne dine interesse, din potensielle målgruppe og det materiale du har samlet inn eller skal samle inn.
Her er noen former som familiehistorie kan ha:
Memoarer/fortelling: En kombinasjon av historie og personlige opplevelser, memoarer og fortellinger trenger ikke å inkludere alt, eller være objektive. Memoarer bruker vanligvis å fokusere på en spesielle hendelse, en tidsperiode, eller hele livet til en enkelt forfader, mens en fortelling kan omfatter en eller gruppe med forfedre.
Kokebok: Del din families favorittoppskrifter mens du skriver om menneskene som lagde dem. Et morsomt prosjekt som hjelper til med å bringe videre familietradisjonene rundt matlaging og det å spise sammen.
Scrapbook eller album: Hvis du er så heldig at du hare en stor samling fotografier om minneting, kan scrapbook eller et fotoalbum være en fin måte å fortelle din families historie, Inkluder dine fotografier i kronoligisk orden og inkluder historier, beskrivelser og familietrær for å utfylle bildene.
Flesteparten av familiehistoriene er vanligvis fortellene i natur, med en kombinasjon av historie, foto, dokumenterog familietre. Så ikke vær redd for å være kreativ.
Flere ideer om hva du kan gjøre med familiehistorier kan du få her: 9 ting du kan gjøre eller lage med familie-/slektshistorier
Les alle 10 stegene her.
Kilder: Alle kilder i denne serien blir lagt ut i siste blogginnlegg.
Jeg startet med alle navnene og datoene. Innimellom fant jeg informasjon som ikke passet helt inn i det formatet jeg hadde valgt, men det var først jeg begynte å skrive gårdshistorien her at jeg fant formen også for alle personene. På slektsstevnet i juni fikk alle min fars søskenbarn og min tremenninger et hefte på 100 sider med historien til min oldeforeldre og deres etterkommere. jeg har opprettet lukka Facebooksider for to sett av mine oldeforeldre og det er lett å ha kontakt særlig med de yngste slektningene.
Takk for at du delte din erfaring. Det er inspirerende å høre om hvordan andre har gjort det. Interessant at du forteller at ting «løsnet» mest da du begynte å skrive. Jeg vil skrive litt om det i -Steg 4, om å realisere din slektshistorie.