Kurset i Slektsgransking var et tilbud fra høgskulen i Volda, nå høsten 2015, som ett åpent nettbasert kurs, MOOC, men man kunne søke om å bli tatt opp i studiepoengvarianten, noe som innebar eksamen. Jeg valgte den siste varianten. Jeg må si at jeg koste meg over å få lese litteratur, skrive om gjøre oppgaver og lese diskusjoner om slektsforskning. Dette ga mersmak så jeg vil gjerne studere mer.
Det var over 40 personer som tok studiepoengvariasjonen.
Litt om studiene sett fra mitt ståsted
Jeg kom senere i gang med studiene fordi jeg hadde ansvaret for valget i kommunen jeg jobber i (Da var det ikke mye tid til noen annet en valg og så vidt sove på slutten 🙂 ). Så jeg hadde litt å ta igjen. For å få hverdagen min til å gå rundt sto jeg opp mellom 05:30 – 06:00 for å studere før jeg gikk på jobb. Så jeg har gjort nesten alle lesing, oppgavebesvarelse, videoforelesninger, quiz og innleveringer i morgentimene. (Hjernen min er bare så mye klarer på den tiden enn på ettermiddag kveld – så for meg var det en god ting at dette var det eneste tidspunktet jeg hadde tid).
Inndeling av faget
Faget var delt inn i fem tyngdepunkter som hver hadde Videoforelesninger, pensumstoff, pensumkviss, oppågaver og noen ganger aktiviteter.
Tyngdpunkt 1: Hva er slektsgransking – Bl.a om slektsgranskingens historie og dens plass i historiefaget.
Tyngdepunkt 2: Hvordan komme i gang – Bl.a om våre viktiste kilder som kirkebøker, folketellinger og muntlige kilder
Tyngdepunkt 3: Systematisk arbeid – Bl.a. om hvordan registrere slektsdata og slektsprogrammer
Tyngdepunkt 4: Flere aktuelle kildetyper – Bl.a. om bygdebøker, slektsbøker, usikre men hjelpsomme kilder og arveskifter.
Tyngdepunkt 5: God slektsgransking – som omhandler veien videre
Oppgaver, kviss og aktiviteter
Oppgavene, kviss og aktivitetene gjorde jeg etter jeg hadde lest pensum, og det var da en hjelp til å vite hvor mye jeg kunne om faget eller om jeg måtte lese mer.
Videoforelesningene
Jeg fulgte alle videoforelesninger. Vi så ikke en person som foreleste, men hørte stemmen hans samtidig vi så på PowerPoint-fremføring. Jeg noterte underveis og stoppet gjerne videoen for å få meg det jeg ønsket å notere. Disse notatene hadde jeg stor nytte av under pensumprøven. Jeg liker denne måten å studere på fordi jeg kunne se på dette når det passet meg og stoppe underveis.
Arbeidsoppgaver – innlevering
Arbeidsoppgavene som skulle innlevere var lagd slik at man gikk til kildene for å kunne løse oppgaven med å lage en anetavle (1) eller gjennomgå slektshistorisk informasjon (2). i dette arbeidet skulle man systematisk gjennomgå alle opplysninger, se på slektskapsforhold og vurdere alle persondata ut i fra kildene. Deretter skulle man trekke slutninger hvorvidt dette var sikker eller usikker informasjon, for så å lage et oppsett av dette med alle kildene som ble brukt.
Disse to arbeidsbesvarelsene ble først levert inn og fikk godkjent eller ikke med en kommentar. Så kunne disse arbeides på videre på, for så å innleveres samlet på eksamendagen.
Pensumprøve
Pensumprøven var satt til en ettermiddag/kveld og varte i 4 timer. Jeg hadde ikke fått med meg at dette skulle utføres i Fronter (hadde ikke brukt Fronter før heller, så her var læringskurven bratt), så jeg mistet litt tid på begynnelsen, men det gikk greit allikevel. Her skulle vi besvare 5 av 7 oppgaver. Det var spørsmål først og fremst fra pensum, men her kom også alle notatene jeg hadde gjort under videoforelesningen til nytte.
Nyttig for nybegynnere og de mer erfarne
Hvis du er nybegynner i slektsgransking så får du mye ut av dette kurset/faget. En del grunnleggende kunnskap om slektsgransking faller på plass. Man får oversikt over de viktigste kildene, samt metode og de teoretiske prinsippene for slektsgransking.
Hvis du har drevet med slektsforskning i lange tider (slik som jeg har gjort) så er en del av pensum kjent fra før, og vi er vel kanskje ikke hovedmålgruppen (Eller kanskje vi også er det for å få mer systematisk og metodisk til verks?) Allikevel er en slik systematisk fremstilling og undervisning av de forskjellige emnene nyttig fordi det gjorde at jeg reflekterte over mitt egen slektsforskning. Pga. det ser jeg at det er noe jeg kan forandre eller justere på.
Jeg lærte også en del teori som jeg egentlig ikke har tenkt så mye over før at jeg trengte, men som jeg nå ser er nyttig å ha som bakgrunn som slektsforsker. Det jeg kanskje savnet, men som jeg sannsynligvis ikke hadde hatt tid til allikevel, var å ha «samtaler» med de andre som tok disse studiene.
Det beste var vel at det var gratis. Selv om jeg ville ha betalt for å gjennomføre studiene. Hvis vi ønsker flere tilbud på slike studier, så er det viktig at vi som var på dette studiet svarer på evalueringen som er sendt ut.
______________________________________________________
Mer om slektsforskning
Gratis kurs i slektsgransking tilbys av Høgskolen i Volda
19 måter å finne informasjon om forfedres fødsel
Skriv familiehistorie – 10 steg for å gjøre din slektsbok e.l. til en realitet
Bra jobba Cathrine! Og flott at du deler dine inntrykk fra kurset! Gratulerer med A! Jeg og fikk A første semesteret, B det neste, og jeg var kjempefornøyd med begge! Og nei det er ikke bare interessant for arbeidsgivere eller skolesystemet, det er viktig for en sjøl å gjennomføre noe i en travel krevende hverdag. Og jeg delte fordi jeg var stolt og glad over egen innsats, som du sier Cathrine, i min verden også deler vi slike gleder med hverandre 🙂 Ikke la noen forringe gleden din Cathrine, hverken over resultatet eller over gleden over å ha fått det til!!!!! Jeg fikk aldri noe negativt rundt at jeg delte statistikken, heller ikke fra de som var mine lærere og medstudenter i Volda, alle fikk adressen til bloggen min, og flere kommenterte den underveis, mange av dem er gode venner, og flere av dem fikk hjelp av meg med oppgavene sine fordi jeg var i Oslo og kunne dra på Byarkiv/Statsarkivet. Dette gjorde studiet enda bedre, at vi faktisk hadde «lov» til å hjelpe hverandre med Arkivbesøk/oppslag. Igjen, bra jobba!
Synes det er litt trist for de som blir hengt ut i statistikken, men jeg forstår din glede. Jeg er minst like glad. Jeg gratulerer med en godt gjennomført eksamen, og synes det er hyggelig at flere A- kandidater har samlet seg i kommentarfeltene.
Hvis jeg ikke husker feil så er det ikke lov å offentliggjøre karaktergjennomsnitt fra mindre grupper enn seks elever, og siden det var over 40 så er dette lovlig. Jeg var bare glad og ønsket å dele det det med hele verden. I min verden deler vi slike gleder med hverandre.