Her vil jeg liste opp en del bøker som er til hjelp i slektsforskning, omhandler slektsforskning eller bøker med slektshistorier som kan inspirere.
RINGROSEN – JAKTEN PÅ EN SANNHET
Ringrosen – Jakten på en sannhet – er skrevet av Lena Roer som er barnebarn av den personen hun har lagd en roman om. I omtale av boken står det bl.a. Lena Roer skriver med denne boken en intens fiksjonalisert framstilling av en virkelig historie, sin egen bestemors, som på mer en én måte må sies å ha vært svært spesiell og full av dramatikk. Samtidig er det mye gjenkjennelse og livsvisdom i Ringrosen. Jakten på en sannhet. Randis opplevelser av seg selv og verden omkring henne er, midt oppi all dramatikk og søken etter en egen sannhet, svært allmennmenneskelig. Så dette er blitt en slektshistorie.
Her kan du lese mitt blogginnlegg om denne boken: Foredrag – Lena Roer om hvordan hun skrev sin slektsroman Ringrosen
Her kan du kjøpe boken: AdLibris
TI TUSEN SKYGGER av Bjørn Godøy som er cand. philol. i historie.
Mitt blogginnlegg om spedalske: Spedalske i Norge: Ny bok og diverse kilder
I omtalen av boken hos bokeksperten.no, står det bl.a I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge.
Vi som driver med slektsforskning kan oppleve at en av våre forfedre var spedalske, eller i alle fall at de levde med denne sykdommen rundt seg. For som det står videre i omtalen av boken : På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Jeg har mange forfedre på denne kyststrekningen. For å mer sette med inn i hvordan samfunnet var på 1800- tallet er dette en bok jeg ønsker å lese.
Her kan du kjøpe boken: Bokkilden.no
1001 NATT
Vetle Lied Larsen som er forfatter og journalist finner noen opplysninger i et brev fra bergens-biskopen Johan Nordahl Brun (som faktisk er en av Lied Larsens forfar) som setter Vetle Lid Larssen på sporet av den ene av nordmennene. Her kan du lese mitt blogginnlegg om boken: “1001 natt” spennende dokumentarroman fra 1700 -tallet
«Derfra starter et langvarig arbeid med å forfølge tråder og grave i utallige arkiver i flere land, i seg selv et fascinerende etterforskningsarbeid. Etterforskningen avslører hva som skjedde med trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs etter at de reiste til sjøs i 1769. Den ene ble kastet i de beryktede slavefengslene i Algerie, den andre ble den algirske keiserens personlige kaffeskjenker, den høyeste stilling noen hoffslave kunne få.»
Denne boken koste jeg meg skikkelig med.
Her kan du kjøpe boken: Bokkilden.no – finnes i flere formater som e-bok, lydbok etc.
JUL I NORGE
Boken forteller om Juletradisjoner i gamle dager (mitt blogginnlegg om boken), som kjekt å vite for en slektsforsker. Ørnulf Andreas Hodne (født 1935) er forfatteren av boken og er en norsk folkeminneforsker, sakprosaforfatter og statsstipendiat.
Boka tar for seg både forberedelsene og feriringen knyttet til de enkelte festdagene, fra matlaging, rengjøring og pynting til lussinatt, fromesse, kirkereise, julevake, spådommer, julegilder og leker. Og vi får høre om gamle tradisjoner rundt rokkemann og låvekone, julegeita, stjernegutter og Eldbjørgdag – og nyere innslag som julenisse, gravlys, juletre og juletrefester.
Her kan du kjøpe boken: Tanum.
NORDLANDS KULTURELLE MANGFOLD
Nordlands kulturelle mangfold – Etniske relasjoner i et historisk perspektiv, av Ejørg Evjen og Lars Ivar Hansen (red.), Oslo 2008.
Her kan du lese mitt blogginnlegg om boken: Bedre forståelse av det etniske mangfoldet i min slektsbakgrunn i Nordland Hvis du ønsket å vite mer og få en bedre forståelse av det kulturelle mangfoldet som var blandt dine forfedre i Nordland fra ca 1600 og frem til vår tid er dette en veldig informativ og flott bok om akkurat dette tema. En bok å anbefale for deg som har røtter i Nordland.
Her kan du kjøpe boken: Bokkilden.no
DEN SVARTE VIKINGEN
Her kan du lese mitt blogginnlegg om boken: «Ypperlig historiefortelling i slektsforskningens tidsalder»
Slik beskriver Aftenposten den norrøne filolog Bergsveinn Birgirssons siste bok » DEN SVARTE VIKINGEN» og med den overrskriften ble jeg veldig interessert i å lese anmeldelsen.I anmeldelsen i Aftenposten kaller de boken et «Et mesterstykke» og skriver at den er «utsøkt satt sammen» med illustrasjoner og kart. Definitivt en bok jeg ønsker meg i julegave.
Nå har jeg lest den og jeg bare elsker å lese slik historiske drama.
Her kan du kjøpe boken: Bokkilden.no – finnes også som e-bok
Leave a comment